Ustvarjanje: lovilec sanj

Imajo tudi vaši otroci kdaj grde sanja? Naša frkeljca občasno mučijo, zato smo izdelali lovilca sanj, ki te sanje lovita.

Obstaja tudi legenda o izumu lovilca sanj. Govori o šamanu (zdravilcu), ki je bil zelo bolan in okužen s slabimi sanjami in vizijami. Nekega dne se je odpravil v gozd in si tam poiskal prostor za spanje. Preden je zaspal, si je nad ležišče obesil zdravilno kolo, da bi se pozdravil.
Ta večer je pajek našel pot do kolesa in začel plesti mrežo. Kmalu je mreža pokrila celotno kolo razen luknje v sredini. Tisto noč je priletela sova in spustila pero, ki se je ujelo v središče mreže, s katerega je nato viselo.
Ob sončnem vzhodu se je šaman zbudil iz mirnega spanca, osvobojen slabih sanj. Njegove bolezni ni bilo več. Pogledal je v zdravilno kolo, čuteč, da je to vzrok njegove ozdravitve. Ob pogledu na pajkovo mrežo in pero, ki je viselo z luknje v središču kolesa, je ugotovil pomen obeh.

Za izdelavo smo potrebovali:

  • manjši papirnat krožnik
  • luknjač
  • volno ali vrvico različnih barv
  • perlice (Tedi)
  • Barvno perje (Tedi)
  • Škarje

Postopek izdelave:

Najprej smo iz izrezali ven sredino kroga, da je nastal samo okrogli obroč, nato smo nanj z luknjačem naredili luknjice. Frkljica je potem prepletla krog z volno različnih barv.

Na spodnje tri luknjice smo privezali 3 vrvice na katere je frkljica nanizala perlice različnih barv.

Ročne spretnosti, ki jih pri nizanju vrvic razvija in uri ji koristijo tudi pri pisanju črk. Saj se z aktivnostjo razvija in uri fina motorika, ki ji pomaga tudi pri grafomotoriki.

Ko je končala s perlicami sem na konec vsake vrvice jaz privezala pero in konjico zataknila v zadnjo perlico.

Postopek sva ponovili z vsemi tremi vrvicami, dodali še vrvico za obešanje in lovilec je bil končan. Izdelali smo še enega za frkeljca, ker le ta za ustvarjanje ni bil pri volji.

Ker je krog papirnat sem se bala, da morda ne bo zdržal teže. Vendar pa je bila bojazen odveč, sedaj namreč uspešno visita že kakšen mesec.

Frkljast pozdrav.

No Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To Top