• Števila od 10 do 19 in banka
  • Števila od 10 do 19 in banka
  • Števila od 10 do 19 in banka
  • Števila od 10 do 19 in banka
  • Števila od 10 do 19 in banka
  • Števila od 10 do 19 in banka
  • Števila od 10 do 19 in banka

Števila od 10 do 19 in banka

Montessori materiali so zaenkrat zaradi njihovih cen še pobožne želje. Pa sem se danes znašla malo po svoje. S števili in kamenčki iz Tedija, vse skupaj za nekaj eurov.

Najprej sva s frkeljcem postavila števila iz moos gume. Enice sva izbrala modre, desetice rdeče. Zaradi lažje predstave. Barvi sta verjetno moja asociacija matematike na matematične palice. 🙂 Frkeljc sedaj še obvlada štetje do 10, čeprav včasih menja ime števila z njenim angleškim imenom. Nekaj časa je imel namreč posebno navado, da sta z očkom na stranišču štela do 10 v različnih jezikih. To se mu je zdelo blazno zabavno. In angleščina je bila med prvimi in se mu je najbolj usedla. Štetje od 10 naprej pa je še površno, prav tako prepoznavanje števil od 10 naprej.

DSC_0221 (Custom)

Tako sva torej zložila najprej števila, ob tem pa sem mu razložila kako so sestavljene. Iz enice spredaj, ki jo imajo vsa števila in iz števil, ki jih že pozna. Torej številu, ki ga pozna doda končnico – najst. Ker sva začela z 10 se je pri tej malce zapletlo, ostalo mu ni delalo težav.

DSC_0227 (Custom) DSC_0229 (Custom) DSC_0230 (Custom)

Potem je k vsakemu številu prištel še ustrezno število prozornih steklenih kamenčkov. Tu sva bolj kot štetje urila njegovo vztrajnost, saj je pri trinajstici hotel malo preskakovati sem in tja. In ko je tako postavil 10 kamenčkov na štirinajstico in začel kar s petnajstico so bile moje spontane besede:” Ej, tukaj je 10 kamenčkov, koliko jih moraš še dati.” In njegov odgovor v trenutku:”štiri”. On je lepo zložil štiri kamenčke, jaz pa v sebi vriskala od veselja,  saj je očitno čisto spontano sešteval. 🙂

DSC_0231 (Custom) DSC_0234 (Custom) DSC_0238 (Custom)

Ko je končal z vsemi števili sva se igrala banko. Zlati kamenčki so bili menjava za 10 prozornih. Jaz sem bila bankir. In tako sva zopet štela in postavljala kamenčke. Desetice in zraven enice, kolikor mu je ostalo. Prišla sva do 15 in videla sem, da mu je zaenkrat dovolj, da je bil že naveličan in sva pospravila. Pred spanjem pa se je zopet spomnil in prijel posodici s kamenčki in rekel:”Mami igrajva se banko.” Ampak bilo je prepozno, jutri. 😉

 

Frkljast pozdrav, pa upajmo da smo vas kaj zmotivirali za matematiko. 🙂

 

 

Comment ( 1 )

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To Top