Kometek Raketek in Sončev sistem

Čisto logična pot od lun, strel, oblakov in zvezd je v vesolje. Tako si je frkeljc tokrat v knjižnici izbral knjige v vesolju. Prva, pravljica, je Kometek Raketek. Skozi simpatično pravljico otroku na enostaven način predstavi planete v našem osončju. Druga pa je Čudovita mala enciklopedija, ki je zelo preprosta, z veliko slikami. Sicer nisem našla na spletu povezave do nje, mi smo si sposodili takšno, ki vsebuje vsa področja, na spletu pa so samo pod delih. Prvo smo potem uporabili tudi na Pravljični sredi, ki jo izvajamo vsako sredo in je na njej vedno prisoten tudi naš frkeljc.

DSC_0783 DSC_0782DSC_0868

Najprej sem razporedila puhce po barvah in velikosti planetov, glede na to kakšne sem imela, kakor se mi je zdelo najprimerneje. Iz filca sem izrezala Sonce in Luno ter natisnila mini zemljo. Potem sem iz kartona izrezala krog, nanj sem potem z puhci, filcem in belo voščenko naredila sončev sistem. Moj sončev sistem je bil vzorec, ki sem ga potem uporabljala z otroki.

Karton smo z otroki potem barvali s posebno tehniko. In sicer smo  v posodo nalili vodo in ji dodali različne vrste svetlečih lakov za nohte. List papirja smo potem hitro potopili v vodo in pritisnili na dno, da se je obarval. Najprej smo poizkusili z belimi papirjem, kjer tehnika ni prišla do izraza, potem na črnem listu pa so nastale čudovite umetnije.

DSC_0810 DSC_0812 DSC_0814 DSC_0822 DSC_0826

Potem smo na te kroge ob branju knjige Kometek Raketek lepili planete.

jj 167 jj 189

Na koncu je sledila še gibalna igrica o kroženju zemlje in menjavanju dneva in noči. Zanjo sem izdelal 3 krone: Zemljo. Sonce in Luno.

DSC_0784

Šla je pa takole: Zemlja je krožila in ko je bila s krono obrnjena k soncu je to pomenilo, da je dan in Luna je spala, otroci pa so bili budni ( so stali, plesali in skakali ) , ko je bila Zemlja obrnjena k Luni pa so otroci in Sonce spali. Po sedmih krogih ( 7 dneh – enem tednu ) se je otrok, ki je bil Zemlja zamenjal z drugim.

jj 179

Cilj igre je približati otrokom menjavanje dneva in noči in jim pokazati kako dolgo traja dan ter jih seznaniti z gibanjem Zemlje. Sicer sem opazila nekaj pomanjkljivosti pri tej prvi izvedbi na novi izmišljeni igri.. prihodnjič bom na tla narisala pot Zemlje in položaj Lune in Sonca, da bo otrokom še jasneje.

Preživeli smo še eno lepo sredo in komaj že čakamo naslednjo. 🙂

2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To Top