• Kaljenje kalčkov
  • Kaljenje kalčkov
  • Kaljenje kalčkov
  • Kaljenje kalčkov
  • Kaljenje kalčkov
  • Kaljenje kalčkov

Kaljenje kalčkov

Poznate kalčke? Pri nas smo jih kalili in frkeljca skrbita zanje. Zelo hitro rastejo in je opazovanje prav zanimivo ter skrb hitro obrodi sadove. Pa še okusni in zdravi so.

Kako smo kalili:

Semena alfalfa in  redkvice smo najprej čez noč namočili v kozarcu za vlaganje. Zjutraj jih je frkeljc s pomočjo gaze in elastike odcedil.

050 051

Potem pa jih je potrebno vsako jutro in večer “splakniti z vodo” in dobro ocediti, po istem postopku kot prvič (s pomočjo elastike in gaze).

048

Vmes pa seveda opazuješ kako kalijo. Mi smo jih dali v kozarec malce preveč in so se nam potem zelo množili in smo jih prestavili v več kozarcev. Menda bi bilo dovolj dve žlici na 1l kozarec. 🙂

044 045 047

 

Takole pa potem izgledajo po 3/4 dneh. Alfalfa kalčki so bolj neutralnega okusa, redkvičini pa so zelo okusni in ker ima frkeljc rad redkvice so mu zelo všeč. Sicer pa so za opazovanje alfalfa primernejši saj hitreje kalijo. Redkvični so zanimivi, ker so malce “kosmati”. Pa “grenki” pravi frkeljc. 😉

060 061

 

Mi si jih potem damo na kruh z namazom ( tole je čičerikin na ajdovem kruhu z orehi ), jaz pa jih rada jem tudi v solati. Sicer pa so, poleg teda da so okusni, tudi zdravi.

075

O zdravilnih učinkih alfaalfa si lahko preberete TUKAJ.  O redkvičnih in drugih pa tudi tule in verjetno še kje.

Frkeljc je prvi dan, ko so pognali kar vzklikal:”Wauuu”. Bil je tudi glavni za skrb zanje. Frkljica pa je z zanimanjem opazovala vsakodnevne spremembe. Hkrati pa oba neposredno spoznavata pomen vode za rastline. Skrb zanje pa vzpodbuja tudi čut in odgovornost do rastlin. Upam, da kdaj pridemo tudi do kakšnega svojega vrtička (ko bo čas to dopuščal), ne samo tistega pri starih starših.

Zaenkrat pa že komaj čakamo da pojemo vso zalogo in se odpravimo po nove in znova pričnemo s postopokom kaljenja.

 

Frkljast pozdrav.

 

 

 

Comment ( 1 )

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To Top