• Igrarije in učenje v naravi

Igrarije in učenje v naravi

IGRA S FRKLJICO: POIMENOVANJE PREDMETOV ( 14. mesecev )

Frkljica je postala prava mala raziskovalka. Od kar je shodila, se ji  je odprl svet iz čisto nove perspektive. Sedaj je v hoji že čisto sigurna in zelo rada hodi, tako da večino sprehoda prehodi tudi ona. Naravo okrog sebe spremlja z velikim navdušenjem. Zaradi česar se na sprehodih premikamo zelo počasi. Čas sprehoda izkoristimo tudi za poimenovanje predmetov iz narave. S frkljico nabiramo listje, kamenje, palice in rože. Kar vsakokrat nazorno večkrat poimenujemo in shranimo v predalček tricikla. V svojem jeziku imena ponavlja za nami in sledi krajšim navodilom: “Kje je rožo? Naberi rožo. Odnesi rožo v predalček.” Besedo roža večkrat ponovimo, da si jo frkljica dobro zapomni in jo večkrat poizkuša izgovoriti. In tako s kamnom, listom in palico. Igra s katero s katero se uči poimenovanja predmetov jo zelo zabava in z veseljem nosi predmete in rastline sem in tja. Večina jih ne ostane dolgo v predalčku, saj jih zelo rada na koncu tudi pomeče ven, raziskuje tako da jih trga itn.

DSC_2105 DSC_2103

IGRA S FRKELJCEM : POIŠČI ( 4. leta )

Kar pretreslo me je ob pisanju frkeljčevih let. Čez dobra dva tedna bo namreč dopolnil 4. leta. Kako čas beži, zdi se mi kot da je bil včeraj kot frkljica.

Naš 4. letni razikovalec pa ima v naravi večje izzive. In sicer smo igro poimenovali POIŠČI.

Nekaj od primerov navodil, ki jih damo frkeljcu:

– poišči 4 različne liste,

– poišči nekaj okroglega,

– poišči nekaj zelo majhnega,

– poišči 3 različne rože,

– poišči nekaj violičnega

in tako naprej.

DSC_2092 DSC_2095

 

Ob igri vedno najdemo kaj novega, spoznamo kakšno novo rastlino, predmet itn. Če imena ne poznamo doma pobrskamo v enciklopediji.

 

Nekako smo postali “leni” za prestavljanje starejših objav na novo internetno stran, za to bo že še čas pozimi, ko bodo dnevi krajši in bodo otroci prej hodili spat. Spomladi smo na TEJLE POVEZAVI ( na starem blogu ) pisali o lovu na “zaklade pomladi”. Tudi ena lušna zadeva za zaposliti in aktivirati otroke med sprehodom.

 

Kaj pa vi počnete na sprehodih? Pokomentirajte objavo, kakšne nove ideje so vedno dobrodošle.

Frkljast pozdrav.

Comment ( 1 )

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To Top