• Avtomobilske uganke

Avtomobilske uganke

Današnja objava je malo drugačna od drugih. Takšna brez slik. Z vami bi namreč radi delili naše družinske uganke. Že od nekdaj se s frkeljcem med vožnjo igramo uganke. Nekatere sva se izmislila z očkom, nekatere pa se je izmislil frkeljc kar sam. Nismo namreč pristaši elektronike in frkeljc pri svojih skoraj štirih letih ne zna uporabljati pametnetga telefona, niti tabličnega računalnika in ne računalnika. Kar brez sramu povem. Za to bo že še prišel čas in kar bojim se najstniškega obdboja, ko ga bo verjetno kljub temu, tako kot večino, potrebno odvračati od računalnikov. V odrasli dobi pa je elektronika tako nujno zlo in del vsakdana.  Do takrat, ko bo zanj “potrebna”  pa se bomo igrali uganke in morda pridejo prav še komu od vas.

1. KDO SEM?

Tale je ena izmed prvih. Ne spomnim se več ali sva se jo izmislila z očkom, ali je bila ideja frkeljčeva. Gre pa takole. Oponašaš glas ene živali in drugi mora uganiti kdo si. Tale mi prikrade nasmeh na obraz, saj se spomnim, da je bil frkeljc v večini primerov stokrat zaporedoma lev. Kar naprej je bil grrrrrrr. Sicer pa sva bila z očkom vse mogoče živali, ki jih vsi dobro poznamo.

“Kdo sem? MUUU.” ( krava )

itn…

2. KAJ VIDIŠ?

Drugo izmed ugank v avtomobilu smo poimenovali KAJ VIDIŠ. Gre pa takole: frkeljca smo spraševali: “Ali vidiš ptiča/prometni znak/ hišo? …

Ko je bil manjši smo začeli z enostavnimi stvarmi in predmeti, kot so hiša, avto, oblake itn. Z odraščanjem pa smo vprašanjem večali zahtevnost. Spraševali smo po manjših stvareh, po barvah, oblikah itn.

Npr. Ali vidiš rdeč avtomobil? Ali vidiš okrogel prometni znak? Ali vidiš ptička na njivi? Frkeljc je se je tako ob ugankah učil oblik, barv, pozornega opazovanja…

Frkeljc je z navdušenjem kazal najdene predmete in bil zelo zadovoljen sam s sabo, kadar je rešil težje uganke. Vedno potem tudi zamenjamo vloge  in sprašuje tudi on naju z očkom.

3. KDO SPI?

Tole pa si je izmislil frkeljc. Nekega dne je med vožnjo rekel: “Mami, postavil ti bom uganko.” Uganka se je glasila takole:” Spi žirafa, spi slon, spi zebra. Kdo ne spi?” Hmmm. Prva moja reakcija je bila nasmeh. Kakšna uganka pa naj bi bila to. Morala sem dobro premisliti in najti smisel te uganke. Pa sem rekla opica in zanj je bil odgovor pravilen. Mislim, da je bilo takrat čisto naključje, da je naštel ravno te živali, ki nekako spadajo skupaj. Pa smo vseeno uganko takoj vzeli za svojo in se jo redno igramo. Najprej smo se igrali samo z živali iz Džungle, takrat so bile namreč najbolj priljubljene. Potem smo dodajali vedno nove in z njimi brez dodatnih navodil spodbujali frkeljčevo logično razmišljanje.

“Spi hrošč, metulj, čebela. Kdo ne spi?”

“Spi krava, spi kokoš. Kdo ne spi?”

“Spi riba, spi hobotnica. Kdo ne spi?”

“Spi kos , spi vrabec, spi vrana. Kdo ne spi?”

Ko so živali postale zanj “mala malica” in je igra postajala nezanimiva sem sama po sebi brez pojasnil dodajala nove stvari in predmete. In vedno znova sem presenečena nad pravilnimi odgovori. Sicer nekatere uganke sedaj zgubljajo dejanski pomen, ampak cilj logičnega razmišljanja pa ostaja.

Tako naša uganka zdaj vsebuje vprašanja iz vseh področij:

“Spi gasilec, spi dimnikar, spi kuhar. Kdo ne spi?”

“Spi diplodok, spi pterozaver, spi tiranozaver. Kdo ne spi?”

“Spi Stilo, spi Audi. Kdo ne spi?”

“Spi korenje, spi solata, spi brokoli. Kdo ne spi?”

“Spi želva, spi riba, spi krokodil. Kdo ne spi?”

“Spi Krško, spi Ljubljana. Kdo ne spi?”

“Spi limona, spi lubenica, spi pomaranča. Kdo ne spi?”

“Spi avto, spi avion, spi vlak. Kdo ne spi?”

In tako naprej in naprej. Kar se pač izmislimo sproti. Še vendo ničesar ne pojasnjujemo in vse pride spontano. Tako vprašanja, kot odgovori, ki so v večini primerov pravilni.  Mislim, da bi s pojasnjevanjem izgubili logično razmišljanje. Z vsemi temi vprašanji tudi malo “testiramo” kako si frkeljc zapomni teme naših aktivnosti.

Naj povem simpatičen odgovor včerajšnje igre ugank. Ker so trenutno aktualni planeti sem včeraj naštela planete. “Spi Jupite, spi Saturn, spi Venera. Kdo ne spi?” Frkeljčev odgovor pa je bil: “Koriton.” In čez nekaj sekund, ko je spoznal svojo napako dodal: “Spomnil sem se nov planet.” Tako včasih pridemo tudi do kakšnih rešitev pri katerih se nasmejimo in pozabavamo. Ob njih pa seveda nastane še večje zanimanje za pravilen odgovor.

Tole so tiste uganke, ki so pri nas stalnica. Vedno pa nastajajo tudi nove.

Imate tudi vi kakšno družinsko uganko ali igro?

Zaupajte nam jo v komentar, veseli bomo kakšne nove ideje.

 

 

Comment ( 1 )

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To Top